En liten presentation…

Jag föddes på Åland år 1946 i augusti månad. De första fyra åren som barn var en lycklig barndom. Om tiden från min födelse fram till konfirmationen har jag berättat i min bok ”Guds Lilla Barnaskara” där jag vid fyra års ålder hamnade på barnhem när mina föräldrar skilde sig och jag blev ensam med min fader som var sjöman.

Hur myndigheterna då kunde lämna ett fyraårigt barn till en sjöman är idag för mig en gåta. Någon annan utväg fanns inte mer än att jag skulle tillbringa min uppväxt hos andra människor då min fader var ute på havet.

Mitt skrivande har i alla väsentliga delar handlat om hur det är att växa upp på ett barnhem som utvecklades till en anstalt där jag blev kränkt och nedvärderad som person från sex års ålder tills jag konfirmerades. Därefter fick jag ta mig ut i livet med en ryggsäck som bitvis var tung att släpa på. Efter att jag vid femtioårsåldern skrev av mig uppväxten i tre böcker insåg jag att jag borde berätta mer om hur det hela egentligen började. Detta har genom att ge ut en bok om min fader Olle om och hur han kämpade för att skaffa sig en tillvaro för den familj han hade men som slogs i bitar då han hamnade in i en schizofren värld. Allt han satte sig för att genomföra försvann medan han själv hamnade på ett mentalsjukhus på Åland. Innom sjukhusets väggar levde han i över trettio år där han även sedan avled 54 år gammal.

När min fader Olle blev sjuk stundade en permanent barnhemsvistelse för mig. Min moder flyttade med en ny man tillsammans med mina två bröder till Sverige. Sally som jag kallar henne för i romanen om Guds Lilla barnaskara. Hon kunde inte ta mig över havet från Åland. Detta betygade hon mig vid vuxen ålder. Sanningen enligt henne var att hon inte kunde ta mig till Sverige därför att mina bröders styvfader vägrade ta hand om ett barn till.

Allt om barnhemsuppväxt och vägen ut i livet har jag dokumenterat i mina böcker. Allt börjar med berättelsen om min fader Olle med fortsättningen i romanen Guds Lilla Barnaskara. I Tvivlaren berättar jag om sjömanslivet. I boken om Mognad försöker Thomas Luma ta hand om egna barn.  En femte bok om ”Agitatorn” är under tangenterna och beräknas komma ut på bokdiskarna 2024-25.

Alla som vill veta mera om mitt skrivande kan beställa mina böcker per mail : krister.lumme@telia.com eller på: tfn 072 211 67 73

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.