”Framgångsrikt” och ”mycket lönsamt”

 Bedrövligt så det blivit i Sverige då det gäller de HVB hem som de kallas idag. Hem för vård av boende heter det mer begripligt modernt och trendigt. Allt är sig likt från den tid då jag själv var ett barnhemsbarn där vi blev kallade för det ena med det andra för att föräldraskapet svek och att samhället skulle bli vårdaren lika som det är idag då det gäller HVB-hem. Samhället visar åter samma garnityr som då vi blev förnedrade och kränkta. Samma affärskomplex där aktörer som startar HVB- Hem tjänar pengar av samhället för egen välfärd. Trots att de värsta HVB-hemmen fått kritik i flera år för bland annat övergrepp, våld och otrygghet har kommunernas socialtjänster fortsatt att anlita dem. En granskning visar att 50 HVB-hem med upprepade larm och dokumenterade missförhållanden erhållit över 200 miljoner om året. 141 kommuner har anlitat HVB-hem under senare år. 102 av kommunerna har betalat ut 1 miljon kronor eller mer sammanlagt till de 50 värsta hemmen. 32 har betalat ut mer än 5 miljoner. 11 kommuner har lagt ut mer än 10 miljoner till dessa bolag. ”Framgångsrikt” och ”mycket lönsamt” är kommentaren från både kommuner och affärsidkare.

 Affärs idén går strålande idag. HVB-hem säljs på Blocket med färdiga tillstånd till att håva in stora summor på olyckliga individer som behöver vård men inte erhåller den omvårdnad de behöver. Försäljningen är laglig trotts att oseriösa aktörer tar över verksamheten. Värsta hemmen kan fortsätta och driva HVB-hem. Trots att de blivit svartlistade av sin egen kommun anlitas de av andra kommuners socialtjänster som fortsätter att skicka barn till hemmen utan att känna till problemen. Synbart idag är att man gjorde om samma resa som den vanvård man drev i gången tid inte mer skulle få hända. Nu är det en annan agenda som eskalerar i samhället. Föräldraskapet sviker lika som samhällets ansvar att ta hand om ungdomar som inte lärt sig värdera samhällets krav och regler. Gängvåldet i Sverige blir allt brutalare. Allt fler svenskar blir påverkade i vardagen. På privata HVB-hem där unga som riskerar att hamna i kriminalitet där de blir placerade vittnas det om hur en placering leder till nya kriminella kontakter och till en allt grövre brottslighet. Samtidigt startar och driver gängkriminella privata HVB-hem och tjänar stora pengar på marknaden. Idag driver kriminella HVB-hem som sedan rekryteras in i knarkligornas marknad. Anmälningar mot hemmen har ökat om personal som är hårdhänta. Vanlig mänsklig humanism existerar inte lika som det inte heller gjorde inom den gånga vanvården av barn på då den gågna tidens sk barnhem som ofta och mycket påminde om arbetskollektiv liknande slaveri.  Hemmen som kritiserats då som nu tillbakavisade uppgifterna. Ingen åtgärd visade sig behövas göras. Därmed fick de behålla sitt tillstånd trots att de fick kritik av Ivo för övervåld lika idag som igår. Som exempel blev ett barn som våldsamt fasthållen med stryptag tills han fick svårt att andas. Allt som händer läggs handlingarna. Minnet om hur de som sökte ersättningen för den vanvård de utsattes för fick avslag med motiveringen om att de inte blev tillräckligt slagna. Ekot från förr ekar i de sociala salarna.

Inledningsvis här beskrev jag detta som bedrövlig. Lika bedrövligt är det att jag som varit och är engagerad i den socialbarn och ungdomsvården sedan jag skrev min bok om Guds Lilla Barnaskara, där jag tillika samtidigt var med och såg till att vanvården av barn och deras stulna barndomar kom upp till granskning. Allt har har visat sig blivit en lögn om förbättring. Upprättelsen som skedde i Stadshuset i Stockholm med Drottning och Talmannen på första raden i Ceremoni delen måste idag ses som ett stort hyckleri av våra stulna barndomar. Riksdagen och regeringen bestämde att ett skadestånd skulle utgå. Lika sjösatte man ett program som pekade på att vad som hände inte skulle få hända en gång till. Idag händer allt lika igen. Nu mer raffinerat än någon sin. Under den gånga vanvården av barn tjänade man redan då stora pengar på att ta hand om barn. Idag är det än mer lönsamt än någonsin. Idag är barnhandeln än mer utbredd än någonsin.

Läs här vad man sade för några år sedan och som jag medverkade till. Inget har hänt. Vad som hänt är att Hyckleriet om ändring har nått toppen idag. Som sagt. ”Framgångsrikt” och ”mycket lönsamt”

Läs här om en ”Chans” med förslag och utredning: Källan till en chans – Nationell handlingsplan för den sociala barn- och ungdomsvården – Regeringen.se

Läs även här om HVB_Hem i min blogg…Inget nytt på himlen. – Lummes Blogg /Info (bloggo.nu)

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.